Relax-Dental RElax dental Diyarbakır  
Relax Dental Telefon
  Ana Sayfa   Hakkımızda Hizmetlerimiz Hekimlerimiz Tanıtım Videosu   İletişim    
     
  Ağız Bakımı  
  Ağız Kokusu  
  Ağız Kuruluğu  
  Çene Eklem Rahatsızlıkları  
  Diş Sıkma ve Gıcırdatma  
  Aft ve Uçuk  
  Diş Apsesi ve Diş Çürükleri  
       
  Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi  
  Ortodonti  
  Endodonti  
  Pedodonti  
  Periodontoloji  
  Beyazlatma  
  Diş Dolgusu  
  Oral Diagnoz  
  Hassas Bağlı Protezler  
  Zirkon Protezler  
  Estetik Diş Hekimliği  
  İmplantoloji  
  Porselen Kaplamalar  
Relax Dental-Hizmetlerimiz
     
 

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için, dişlerin sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde en az iki kez fırçalanması gerekir. Ancak, diş fırçalamada esas önemli nokta, doğru diş fırçalamayı bilmektir.
DİŞ FIRÇASININ SEÇİMİ

Diş fırçaları, boyut, şekil, fırça kıllarının dizilimi ve sertliklerine göre değişiklik gösterir. İyi bir diş fırçası ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmelidir. Diş fırçasının fonksiyonu ve kullanım kolaylığı, diş fırçasının seçiminde önemli olan iki faktördür. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit fırça kılı vardır. Her iki fırça kılı çeşidi de etkin olmasına karşın, dayanıklılığı, elastikiyeti ve boyutlarındaki standartlık sebebiyle plastik fırça kılları avantajlıdır. Doğal fırça kılları kolaylıkla deforme olur ve parçalanır, dolayısıyla kontaminasyon riski artar.

 

Orta sertlikte kıl yapısına sahip, kılları yuvarlatılmış diş fırçaları tavsiye edilmektedir. Diş fırçasının sapının özellikleri tamamen kişiye bağlıdır. Kişinin eline rahatça oturan, rahat kullanabileceği bir fırça sapı tercih edilmelidir. Özetle, rutin kullanım için, düz saplı, düz yüzeyli, orta sertlikte, yuvarlak uçlu, plastik kıllı diş fırçası kullanılmalı ve diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

 

Diş Fırçalama Tekniği

Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır.

Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır.
Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.

* Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

* Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

* Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

* Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.
Dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. Bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.

* Otuz santimetre kadar diş ipi alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır.

* Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

* Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.

 
 
     
 
Ana Sayfa

|

Hakkımızda

|

Hizmetlerimiz

|

Hekimlerimiz

|

Tanıtım Videosu

|

İletişim

2011 © Tüm Hakları Relax Dental'e Aittir.

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır.