Ağız ve diş sağlığı genel sağlığı etkiler mi?
Ağız ve diş sağlığının bozuk olması durumunda insan vücudu olumsuz yönde etkilenir. Ağız sindirim sisteminin başlangıcıdır. Buradaki her hangi bir bakteri, mikroorganizma tüm vücuda dağılacak ve sindirim sistemimizin diğer organlarını olumsuz yönde etkileyecektir. İnsan biyolojik bir varlıktır. Ve bütün organlar beraber ve bir bütün halinde çalışır. Birinin hastalanması diğerinin ide hastalanması demektir. Sağlık ağızdan başlar.
|
|
Beyazlatma işlemi nedir ve nasıl yapılır?
Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan ( yani içine sinmiş ) renklenmeleri ortadan kaldırma işlemidir. Bunun, klinikte hekim tarafından yapılan ve dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşı temizliği ile karıştırılmaması gerekir. Zaten beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle hekim tarafından diştaşı temizliği yapılmalıdır. Dişlerin tüm yüzeylerinin temizliğinden sonra, ağızdan alınan ölçülere göre ( kişiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir taşıyıcı kalıp ( plak ) hazırlanır. İyi üretilmiş bir plakta diş beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır. Beyazlatmada kullanılan "Carbamide perokside içeren özel ilaçlardır.Set halinde şırıngalarda sunulur ve taşıyıcı kalıpta hazırlanmış olan bu özel yerlere sıkılarak ağıza uygulanır.Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. Dişlerinizde daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu şekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır...
|
|
Çekilen dişimin yerine ne gibi uygulamalar yapılabilir.?
Oluşan boşluğu doldurmak için çeşitli alternatifler vardır.Bunlar arasında ağız ve dişlerin konumuna göre ; implant, köprü , hareketli protez vb. gibi bir çok müdahaleler yapılabilir.
|
|
Çocukların dişhekiminden korkmaması ve dişhekimine alışması için neler yapmamız gerekir?
Küçük yaşlarda diş hekimine " tanışma " amacıyla götürülmeleri tavsiye edilir, hatta bu tanışmalar onların yaş günleri özel günlerine denk getirilebilir veya çok sevdiği bir yere gitmeden önce eğlence maksadıyla diş hekimine götürülebilirler. Böylece ilk deneyiminde çocuk ağrısız ve korkusuz bir gün geçirir. Daha sonraki seanslarda ise mümkün olduğunca ağrısız müdahaleler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklar sadece canlarının yanıp-yanmadığını bilir. Olayları doğru bir şekilde yorumlayamazlar. Bu nedenle yapılacak tedavilerin zamana yayılarak yapılması, çocuğun diş hekimleri ile ilgili olumsuz izlenimler edinmemesini sağlar. Bunun sonucunda diş hekimi korkusunun geliştiği en önemli dönemler sağlıklı bir şekilde atlatılır.
|
|
Diş etlerimizi fırçalarken neden kanar ?
Fırçalarken dişetinin kanaması; yanlış, sert fırçalamadan ve en önemlisi diş eti iltihabının belirtisi olarak karşımıza çıkar.
|
|
Eksik dişlerin yerlerinin doldurulması gerekli midir ?
Ağzınız da eksik diş varsa çiğneme fonksiyonu tam olarak yapamayız. Boşluğun sağındaki ve solundaki dişler boşluğa doğru devrilmeye başlar. Ağız yapısının bozulmaması için eksik dişlerin yerine yeni dişlerin getirilmesi şarttır.
|
|
Diş fırçasının ömrü ne kadardır?
Diş fırçanızı kullandıktan sonra iyice yıkayın ve bir bardak içine, fırça başı yukarıda olacak sekilde koyup açıkta kurumasını sağlayın. Doğru bir şekilde kullanıldığında, bir diş fırçasının ortalama ömrü 2,5 - 3 ay dır.
|
|
Ağız kokusu tedavi edilebilir mi?
Ağız kokusunun başlıca nedeni diş ve diş etindeki sorunlardır. Eskimiş kaplamalar, çürükler, dişeti hastalıkları ağız kokusuna neden olan sorunlardandır. Tedavisi mümkündür.
|
|
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI:Neler Yapılmamalıdır ?
* En az 3 saat (özellikle çay,çorba gibi çok sıcak olan) yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
* Sıcak banyo yapılmamalı,Sıcak havada, Güneş altında kalınmamalı,
* Sigara içilmemeli , Alkol alınmamalı,
* Dudaklarda uyuşukluk varsa geçene kadar ısırarak kontrol yapılmamalı,
* Temizliğinden emin olunmayan gıdalar ağıza alınmamalıdır.
Diş çekimi yarası 1-2 hafta içinde kapanır.Bu süre içinde ağız temizliğine daha da özen gösterilmesi ( oluşabilecek enfeksiyonlardan korunabilmek için ) tavsiye olunur.
|
|
HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞETİ KANAMASI olması normal midir? Bu dönemde dişeti hassasiyeti için önerebileceğiniz bir tedavi şekli var mıdır?
Hamilelik döneminde çok sağlıklı dişetlerinde bile kanama görülebilmektedir. Eşinizin dişeti hassasiyeti olağan bir durumdur. Dişeti kanaması için basit ve etkin bir uygulama mevcuttur. Eşinize detertrajı öneririz. Bu uygulamada herhangi bir ilaç kullanılmadığı için hamile bayanlar da rahatlıkla yaptırabilir. Detertraj diş taşı temizliği olarak da bilinen basit bir uygulamadır. Bu tedavide eşinizin ağzında tam steril aletlerle çalışılması önemlidir, annenin ve çocuğun bulaşıcı bir hastalğa yakalanma riskine karşı.
|
|
Protez Nedir?
Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir.
Genel olarak diş kayıpları, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.
|
|
Protez Çeşitleri nelerdir?
Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler):Dişhekimi tarafından takılıp çıkartılabilen protez tipleridir.Kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde), Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması- genelde uygulanan), İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)
Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler): Hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protez türleridir.
* Total protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda kullanılır) Son yıllarda total protezler artık dişsiz ağızlar tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.
* Parsiyel protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.
* Hasas tutuculu protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir).
* İmplant Üstü Protezler Sabit (bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar) Hareketli (tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler)
|
|
Protezlerimi neden temizlemeliyim?
Tam ve bölümlü protezler eksik dişlerin tamamlanması, kaybolan fonksiyon, fonasyon, estetiğin hastaya iadesi ve ağızda kalan doku ve dişlerin sağlığının ve devamlılığının sağlanması için yapılan apereylerdir. Protezlerin hareketli olması yani hasta tarafından takılıp çıkarılabilmesi sebebiyle hasta tarafından yapılacak olan bakım, temizlik ve özen protezin ve hastanın sağlığı açısından çok önemlidir. Kullanılan protez hastanın eksik dişlerinin iadesinin yanında sindirim sisteminin başlangıcı olan dişlerin kazandırdığı fonksiyon, genel sağlık üzerinde de etkilidir. Eğer protezlerin bakım ve temizliği gerektiği gibi yapılmaz ise taşıdığı mikroorganizmalar nedeniyle zararlı hale gelirler.
Protezinizin yapıldığı madde üzerinde besinlerin bakterilerin ve debrisin birikmesine yol açan gözle görülmeyen çukurcuklar barındırır. Protezler gün içinde bazen de 24 saat ağzınızda bulunduğundan kolaylıkla kontamine olabilirler. Protez kaynaklı tekrarlayan kronik infeksiyonlar, mikrobiyal kaynaklı sistemik bazı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle protezlerinizin düzenli bakımı ve temizliği sizin için çok önemlidir.
|
|
Protezlerimi nasıl temizlemeliyim?
Protezlerinizi düzenli olarak günde iki kez bir protez fırçası ve aşındırıcı özelliği olmayan bir protez temizleyici ajan yardımı ile temizlemelisiniz. Sıradan diş macunları proteziniz için çok aşındırıcıdır.Temizlerken alkol, aşındırıcılar, çamaşır suyu ve beyazlatıcılar asla kullanılmamalıdır.
Kaynar su, bulaşık makinesi, mikro dalga fırını protezinizi temizlerken kullanılmamalıdır.Protezinizi, protez temizleyici ürünlerle beraber ılık suda bekletebilirsiniz.
Her yemekten sonra protezlerinizi suyla durulayınız. Geceleri protelerinizi çıkarark ağız dokularınızın dinlenmesine ve dilin ve tükürüğün normal olarak dişetlerini temizleme görevini yerine getirmesine izin veriniz.
Protez temizleyici fırçanızı mantar üremesini engellemek için haftada bir kez %50 su ve %50 çamaşır suyu olmak üzere hazırladığınız karışımda bekletebilirsiniz. Metal parçalar içeren protezler bu suda bekletilmemelidir .Aloe vera içeren ürünler de iyi bir alternatiftir. Bu ürünler yumuşak astar uygulanmış protezlerde de kullanılabilir.
Temizlerken kayganlaşan protezi (takma diş) tutmakta zorlanıyorsanız ve protezinizi düşürmekten endişeleniyorsanız yumuşak bir örtü üzerinde bu işlemi yapınız. Bu ufak önlem protezinizin düşerek kırılmasına engel olacaktır.
Protezinizi kendi başınıza düzeltmeye ve tamir etmeye kalkışmayın…!
Protezin üzerine yarleştiği ağız içi dokularının temizliği de son derece önemlidir. Protezinizi temizledikten sonra temiz olmayan bir ağıza yerleştirdiğiniz taktirde yapmış oldunuz temizlik boşa gidecektir.Protezlerinizi çıkartıp temizledikten sonra ağız içindeki dişsiz alanları yumuşak bir diş fırçası veya gazlı bez ile temizleyiniz. Şayet ağızınızda bazı dişleriniz var ise onlarıda mutlaka diş fırçası ve diş macunu ile temizleyiniz.
Ağız gargarası kullanırken protezlerinizi çıkartınız. Günde iki kez dişetlerinize parmağınızla ve yumuşak bir fırça yardımıyla masaj yapınız. Bu dişetlerinizin sıkılaşmasına yardım edecektir.
Bölümlü protezlerde protezin ağızdaki mevcut dişlere tutunmasını sağlayan kroşelerin temizliği ağızdaki dişlerin korunması açısından son derece önemlidir. Kroşelerin etrafındaki ve iç yüzeyindeki besin artıkları temizlenmediği taktirde dişlere zarar verecektir. Her yemekten sonra mutlaka temizlenmelidir.
Unutmayınız ki protezlerinizin de bir ömrü vardır ve en az iki en fazla beş yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde değişen dokulara protezinizin uyumu bozulacak ve kullanımı güçleşecektir.
|
|